maandag 27 oktober 2008

Printing on Demand mogelijk rendabel

Op 23 en 24 oktober organiseerde Océ het symposium Book Futures dat plaatsvond in Oxford. Daar wisselden uitgevers samen met experts van gedachten over printing on demand (PoD).

PoD is een technologie die het mogelijk maakt om boeken in zeer kleine hoeveelheden te produceren. Dat heeft vooral voor uitgevers de nodige voordelen want je hoeft immers geen voorraad meer aan te houden, en je kunt een boek leverbaar houden als de eerste oplage uitverkocht is. Toch brengt PoD veel vragen met zich mee en het verdienmodel is voor uitgevers nog lang niet altijd duidelijk. Er waren vier sprekers op donderdag:


1. Mathijs Suidman (consultant en eigenaar van www.personalgifts.nl)

2. Bram Wolthoorn van Pinion (NDC)

3. Patrick Schreuder van Centraal Boekhuis

4. Erik Oltmans van Thaesis


De aanwezige uitgevers varieerden van groot (Reed Business, Malmberg, Noordhof) tot klein (Eburon, MicrowebEdu).


Op vrijdag werd een bezoek gebracht aan Lightning Source, één van de grootste on-demand boekproductiebedrijven ter wereld. Men heeft de beschikking over een grote fabriekshal met een stuk of 4 printlijnen, waar het boek als een rol papier begint, en zo’n 225 meter verderop eindigt als compleet boek, ingelijmd en al. Met deze productievorm heeft Lightning Source een dagelijkse omzet van tienduizenden boeken, en een gemiddelde oplage van 1,8 (!). Goed om te zien hoe het in de praktijk werkt, en verbazingwekkend om te constateren dat ondanks de gestroomlijnde productie er toch nog veel met de hand (snijwerk, bindwerk) werd gedaan. Maar het resultaat doet nauwelijks onder voor offset drukwerk.

Het evenement was geslaagd in de zin dat er veel informatie werd uitgewisseld, en dat de presentaties inspirerend en informatief waren. Het is duidelijk dat PoD veelbelovend en potentieel rendabel is, maar dat uitgevers er verstandig aan doen om PoD een geïntegreerd onderdeel te maken van hun uitgeefstrategie, en dat de businesscase vooraf goed helder moet zijn. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, heeft PoD voldoende kans van slagen.

Geen opmerkingen: